Online ruzies, haatreacties, pesten en kleineren, ongepaste opmerkingen. Je komt deze vormen van kwetsend gedrag dagelijks tegen online. Hier vind je tips over mediagebruik, handige websites en informatie over veilig omgaan met internet.


Handige websites over mediagebruik⚙️

Wat kan online wel en wat kan niet?

Haatspraak? Scheldpartijen? Kwetsende opmerkingen, ongepaste 'humor', grensoverschrijdend gedrag? Er zijn grenzen. Hoe neem je actie? #hierniet

Ga naar de website

HoeZoMediawijs?

Leuk, veilig en slim op internet en sociale media? Ga op de website van HoeZoMediawijs.nl aan de slag met mediawijze thema’s en kom bijvoorbeeld meer te weten over online omgangsvormen.

Ga naar HoeZoMediawijs.nl

Mediagebruik ⚙️

Herken jij nepnieuws?

Nepnieuws, hoax, fabeltjes... Nepnieuws is misleidende en onjuiste informatie. Herken jij een nepbericht? Test het maar!
 

Leer nepnieuws herkennen

Mediamatties

Praat jij met je ouders over gamen, sociale media en internet? Zijn jullie het altijd met elkaar eens of zijn er verschillen? Zijn jullie mediamatties of virtuele vreemden? Test het in dit spel!

Speel Mediamatties

Speel deze games en leer 🎮

DataDetox Game

Speel de DataDetox Game!

Kruip in de huid van Data Daisy en surf om als eerste de schat van hacker Ultra te vinden. Ga slim om met cookies, maak sterke wachtwoorden, herken nepnieuws en vind de schat van hacker Ultra!

Speel de DataDetox Game

Framed

link naar pdf Data Detox Kit

In deze game moet je Anne helpen. Hoe ver ga je en welke keuzes maak je? Deze game kun je alleen op je mobiel spelen en vergeet je oortjes niet in te doen!

Speel de game Framed

HackShield

In HackShield leer je wat jij als Cyber Agent kan doen om te zorgen dat niet alleen jijzelf, maar ook je vader, moeder, opa en oma online veilig zijn. Speel de game online of via de app.

Speel HackShield

Boekentips: verhalen en informatief 📚 📱

Boeken over veilig internetten 📚 📱

Boeken en e-books over sociaal gedrag online 📚 📱

📱🎧E-books en luisterboeken

Over privacy en social media 📱

▶️ Je privacy op social media

Hoeveel gegevens hebben sociale mediabedrijven over jou? Bekijk het in dit filmpje en check hoe het bij jezelf is.  

▶️ Welke gegevens verzamelen apps?

Je download vast weleens een app? Maar is iedere app wel 'gratis'? Wat verzamelen apps aan informatie over jou? Bekijk de video!

Op je telefoon 📱

▶️ Hoe ver ga jij voor de likes?

Wat zijn de nadelen van social media? Hoe kun je daarmee omgaan?

▶️ Afgeleid door je telefoon?

Zit jij te vaak op je telefoon? Je bent niet de enige.